Vyhledej
Královédvorsko > Služby občanům > Politika > Krajské volby 2024

Rudolf Cogan - kandidát na hejtmana, právník, ekonom a multisportovec

Čtyřkoalice má č. 41

Inzerce / 17.09.2024, Dvůr Králové nad Labem
Rudolf Cogan je mistr světa v triatlonu v kategorii 50+ z roku 2022, ale také zkušený politik, právník a ekonom. Jako zastupitel Královéhradeckého kraje a náměstek hejtmana se podílí na vedení regionu. V letech 2010 až 2014 zastával post starosty Nové Paky, kde se mu podařilo z města vytvořit sportovní centrum s moderním plaveckým bazénem. Přečtěte si, jaký vztah má ke Dvoru Králové a s čím jde do voleb.


Jaký máte vztah k městu Dvůr Králové?

Pro Pačáka je tohle město tak nějak větší, velké – možná, že je Dvůr otevřený v krajině, více na rovině, ale i budovy jsou tu tak nějak monumentálnější. Pro mě je první vzpomínka, když jsem v žácích na škváře závodil na krajském přeboru v atletice a mezi druhým a třetím pokusem ve skoku o tyči jsem běžel 800 m, po doběhu jsem měl tak 30 sekund a šel jsem opět na výšku 250 cm. Medaile jsem si nakonec odnesl z obou závodů. 


Aktuálně jste ale spíše cyklistou, a to dokonce dvorským!

Je to tak, na kole jsem tu doma! Členství v královédvorském oddíle Carla.kupkolo.cz je pro mne velice přínosné. Loni jsem byl v kategorii nad 50 let druhý na mistrovství ČR a 25. na mistrovství světa v Glasgow. Ve Dvoře jsou skvělí lidé, co mají rádi cyklistiku, a jsou tam i výsledky, počínaje dětmi. Běhám ale dál. A ve Dvoře trénuje i můj syn - v Sokole v oddíle zaměřeném na překážkové běhy typu Gladiátor.

Jaké jsou hlavní problémy Dvora?

Ve městě práce je, ale špatně placená, to má své historické příčiny. Očekávám ale zrychlený vývoj v souvislosti s přivedením dálnice ke Dvoru. Pak se ale znásobí dopravní problémy po městě, Safari Park je na druhé straně. Silnice po okolí Dvora se značně zlepšují, nicméně přímo ve městě se nedaří naplánovat a připravit rozsáhlejší rekonstrukce silnic – je v tom nejen kraj a město, ale i další síťová odvětví – plyn, elektřina, voda, a to je drahé i složité. Třeba silnice na Vítěznou. Ale nesmíme to vzdát. Podporuji rekonstrukci autobusového nádraží a tréninkové centrum v Seifertově ulici. A samozřejmě hrozbou jsou povodně: Labe je a bude živel. 

Zůstaňme u dopravy, která nás zde potrápila v létě.  Jak bude řešen sjezd z dálnice D11 do Dvora Králové?

V blízkosti města budou dva sjezdy z dálnice. Jeden před obcí Choustníkovo Hradiště od Hradce Králové, a jeden u obce Kocbeře. Přivaděč do Choustníkova Hradiště není zatím přijatelně vyřešen. Problém bude i zkratka mezi dálnicemi D11 a D35, která by mohla vést řidiče přes Dvůr, Miletín a Hořice – snad se to nestane, ale musíme mít připravené scénáře a dopravní opatření, kdyby ji řidiči začali masově používat. 

Místní si váží městské nemocnice, plánuje se její další rozvoj?

Nové operační sály i laboratoře přinesly rozkvět nemocnice. Dále bude potřeba vyřešit stravovací provoz. Projekt je takřka hotový a pouze se zvažuje financování. Následovat by měla rekonstrukce hlavní budovy, která bude směřovat k optimalizaci umístění lůžkových oddělení a jednotlivých ambulancí.

Jak hodnotíte práci vedení Dvora Králové?

Pravidelně se bavím s místostarostou Vitězslavem Šturmou a radním Nasikem Kiriakovským a jsem připraven městu i nadále pomáhat. Minimálně jednou týdně sem jezdím a v době, kdy má syn trénink, si obíhám město ze všech stran, za hodinu stihnu 10-12 km. Mám to tu rád.

Jaké číslo má vaše seskupení a jaké volební číslo máte přímo vy?

Kandiduji za ČTYŘKOALICI složenou ze Starostů, Top 09, LES a HDK a do voleb jdeme s číslem 41. Já jsem lídrem kandidátky, kandidát na hejtmana - mám číslo 1.

Co byste řekl o svých parťácích ve Čtyřkoalici?

V takhle silné partě jsem ještě nikdy nikam nekandidoval. Zkušené, invenční osobnosti, jedna vedle druhé. Matěj Ondřej Havel byl v 31 letech ředitelem gymnázia J. K. Tyla, skaut, varhaník, má 4 děti, dnes i zákonodárce. Pavlína Springerová - primátorka města Hradec Králové, velká vědecká síla, byla i děkankou hradecké filosofické fakulty, dnes primátorka dobře vedeného Hradce Králové. Jan Balcar vlajkonoš regionálního rozvoje na Trutnovsku. Formální vzdělání těchto není na „4“, nýbrž na jedničku: všichni jsme Ph.D., a to vepředu i Pavel Bartoš je Ph.D. pro obor informační technologie. Kandidátka se opírá o starosty – čtyřka je Matěj Hlavatý, právě 30letý ale velešikovný starosta Tetína, což je letos vesnice roku. Na kandidátce máme i místostarostu Dvora Králové Vítězslava Šturmu, ředitele základní školy z Bílé Třemešné Emila Kudrnovského a jsou tam senátoři, poslanci, ministr … Není slabých míst. 
Máme drajv neskutečný!

Ing. Miroslav Sazeček

Program ČTYŘKOALICE ke stažení ZDE 
Další kandidáti ZDE

Více o Rudolfu Coganovi

Můj přínos pro města i kraj je dán komplexní znalostí všech právních otázek, které vznikají v rámci samosprávy. Pokud jde o řízení financí, tak prosazuji racionalitu a efektivitu, ba ekonomický styl myšlení, zejména při řízení krajských organizací a také vedení stavebních investic – při jejich přípravě (aby byly následně provozně únosné), soutěží i výstavbě. K mnoho rozhodnutím stačí „selský rozum“, v mnoha otázkách ovšem uplatňuji moderní postupy ekonomické teorie. 

Hlavními prioritami programu koalice, kterou tvoří STAROSTOVÉ, TOP 09, HDK a LES, jsou:

- podpora inovací na všech úrovních
- rozvoj silniční sítě zejména v návaznosti na budované dálnice
- zlepšení dostupnosti a kvality sociálních zařízení
- podpora bydlení
- modernizace nemocnic a jejich personální zajištění
- zvýšení podílu investic do školství
- revitalizace krajiny. 


Zadavatel a zpracovatel: Čtyřkoalice

FOTOGALERIE - Rudolf Cogan

 
Vaše komentáře

Přečteno 243x
 
Volná pracovní místa

Technik pro vodovody a ČOV (obec Vítězná)

Terénní pečovatel/ka (Diakonie ČCE)


Kalendář akcí
7.09.2024 - 6.10.2024
SVĚT FANTASY
19.09.2024 13:00 - 19.09.2024 15:00
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
19.09.2024 15:45 - 19.09.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi
20.09.2024 13:30 - 20.09.2024 14:30
Pohádkoterapie - Tvořivé dílničky