Vyhledej
Nejčtenější články
Královédvorsko > Co se děje > festivaly

Festival Theatrum Kuks začal fermentací: Barokní bublatorium s ochutnávkou bude v poustevně

Inzerce / 16.08.2023, Kuks
ZKVAS KUKS! aneb Barokní bublatorium je název rezidence tří ikon české fermentační scény v rámci tradiční srpnového multižánrového festivalu Theatrum Kuks. Co všechno se na Kuksu dá zkvasit? To budou moci vidět, poznat i ochutnat diváci festivalu v Bublatoriu (poustevně) za Rentzovým muzeem.


Kvašení na Kuksu

Magda Jotes, Lenka Kubelová a Zuzana Ouhrabková, podepsané pod projekty Fermentujeme, Velké kvašení a Zkvašeno, ještě před začátkem festivalu v Kuksu posbíraly téměř vše, co jde zkvasit. V Bublatoriu - poustevně za Rentzovým muzeem - tak bude postupně prokvášet vše, co jde ze Šporkova panství využít. Do fermentování se zapojí i místní obyvatelé. 

Autorky rezidence budou své postupy a výstupy ochotně představovat průběžně - včetně ochutnávek. V pátek 25. srpna ve 13 hodin pak v bublatoriu za Rentzovým muzeem barokního tisku proběhne Barokování, kde se dozvíte vše, co vás o fermentování zajímá, a budete moci ochutnat, co už vykvasilo…

Co všechno se na Kuksu dá zkvasit? 

A co z toho nejspíše používali Milosrdní bratři v Lékárně u granátového jablka, jak to chutnalo a vonělo? V bublatoriu vystupují miliardy přátelských bakterií a kvasinek a určitě i spousta švestek. Ve sklepeních hospitálu osidlují uložený ocet pravé barokní acetobactery, nadšené propagátorky kvašení namíchaly z devatera svatojánských bylin oxymel tak, jak ho připravovali už staří Římané. „No vážně, doložené to máme od Plinia staršího,“ vysvětluje Zuzka. „Pak se oxymel udržel jako léčivo do raného novověku. A teď se díky na důkazech založené medicíně zjišťuje, že to vlastně vůbec není marný způsob extrakce bylin. A hlavně je z toho velmi chutný sirup,“ dodává zakladatelka Zkvašeno.cz. 

Napít se vykvašených nápojů budete moci nejen v bublatoriu, ale i ve festivalovém baru.




Lenka Kubelová

Výtvarnice, nakladatelská redaktorka či překladatelka (kromě Kokoliova ateliéru grafiky na AVU vystudovala i filologii FF UK) se před lety začala zajímat o spolupráci s mikroby a mimo jiné založila Velké kvašení.

Magda Jotes

Zakladatelka FB stránky Fermentujeme. Kreativní duše, která své nápady ztvárňuje občas na plátně, ale především ve sklenicích. Neustále zkoumá a objevuje nové chuťové dimenze, díky kterým umožňuje rozšiřovat obzory zpracovávání darů přírody!


Zuzana Ouhrabková

Před lety začala psát blog Zkvašeno a nějak se to chytlo, zároveň už tradičně jezdí na Theatrum Kuks a nevyhnutelně to dospělo do bodu, kdy je potřeba tyto záliby propojit. 



Související články
Tradiční festival nabízí netradiční výlet: storytellingový autobus do nebes (čtvrtek 24. srpna)
Kuks v roce 2023 opět ožil novým barokem: diváky oslnil mim Vizváry i národopisný soubor Kohoutek
Vaše komentáře

Přečteno 681x
 
21.10.2025 - Zákaz prodeje v provozovnách s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních platí pro nadcházející svátek - 28. října. Počítejte s tím.
22.08.2025 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku ve dnech 1. září - 26. října 2025 z Police nad Metují do Broumova. P/o cestující bude připravena náhradní autobusová doprava.
18.08.2025 - Provozovna Pošta Partner v Žirči je 11. až 22. srpna 2025 uzavřena.

Volná pracovní místa
Asistent pedagoga (ZŠ Sch. sady)

Učitel pro I. stupeň ZŠ (ZŠ Bílá Třemešná)

Kuchař/ka (Domov důchodců)

Pečovatel/ka (PSD Dvůr Kr. n. L.)


Kalendář akcí
26.09.2025 - 16.11.2025
výstava: NOAH BREUER: Návrat domů
1.10.2025 11:30 - 31.10.2025 15:00
Soutěž o týden obědů zdarma
22.10.2025 17:30 - 22.10.2025 20:00
workshop: Mokré plstění
22.10.2025 15:45 - 22.10.2025 16:45
Jóga pro zdraví a sílu v každém věku